Červená řepa

Červená řepa je opomíjenou potravinou v českých jídelníčcích. Bohužel. Červená řepa je totiž nejen velice chutnou zeleninou, ale také velice zdravá a plná prospěšných látek.

Zdroj: lidovky.cz

Pokud okolo červené řepy procházíte na trhu bez povšimnutí, věřím, že po přečtení těchto řádků přehodnotíte svůj pohled.

Červená řepa pochází ze Středomoří, kde je pěstována již od dob Římanů. Nyní patří mezi největší pěstitelské oblasti východní Evropa a USA.

Podívejme se nyní na řepu detailněji.
  •  Je to výborná zelenina pro zimní měsíce. Bulvy řepy vydrží v chladu i celou zimu a v obchodech či na trzích je snadno dostupná a navíc velice levná!
  • Můžete si lehce přes léto vypěstovat sami. Pokud si ji budete pěstovat na zahrádce, tak zajisté využijte i mladé lístky řepy, které se dají upravovat stejně jako špenát. Můžete si z nich udělat salát, nebo je podusit a servírovat jako tepelně upravenou přílohu k masům, nebo je můžete přidat do polévek. O starých Římanech je známo, že konzumovali především listy, kořen používali výhradně k lékařským účelům.
  •  Má široké spektrum léčivých vlastností:
    • Díky vysokému obsahu křemíku (který zlepšuje elasticitu pokožky, cév, zpevňuje nehty, vlasy, je důležitý pro tvorbu vaziva a další) je považována za zpomalovač stárnutí. Řepa rovněž slouží k regeneraci celého těla.
    • Těhulky pozor! Červená řepa obsahuje velké množství kyseliny listové, která je důležitá zejména v období těhotenství. Kyselina listová slouží ke zlepšení plodnosti žen, ke správnému vývoji plodu. Také má pozitivní účinky na srdce, stimuluje obnovu a růst tkání a pomáhá s okysličováním buněk v těle.
    •  Řepa se používá k prevenci i léčbě rakoviny!
    • Obsahuje velké množství pektinu, který nám napomáhá s vylučováním těžkých kovů a jedů z těla! Proto je dobrá pro lidi s oslabenou imunitou, pro lidi, kteří mají např. bolesti hlavy s neznámou příčinou.
    • Díky vysokému podílu bílkovin má dobrý vliv na metabolismus mozku. Obsahuje totiž velké množství zdraví prospěšných aminokyselin.
    •  Ze všech známých druhů zelenin má nejvyšší podíl železa a mědi! Železo a měď jsou velmi důležité pro krvetvorbu! Takže Pepek námořník měl spíše jíst řepu než špenát :-)
    • Pomáhá i sklerotikům. Obsahuje betain, který působí protiskleroticky!
    • Obsahuje vysoký podíl draslíku a hořčíku, který je znám svými pozitivními účinky na srdce. Pomáhají při léčbě srdečních onemcnění. Dokonce i aktivuje tvorbu červených krvinek!
    •  Podporuje tvorbu inzulinu.
    • Je prospěšná pro zrakovou ostrost.
    •  Má vysoký obsah vlákniny a tudíž je dobrá i pro ty, kteří mají problém se zažíváním.
    • Dále obsahuje velký podíl manganu, zinku, kobaltu, fluoru, lithia, vanadu a jódu.
    • Je dobrým pomocníkem při bojích s plísněmi.
    • Má pozitivní vliv na revma.
    • Pomáhá lidem, které trápí nejrůznější alergie.
  • Můžete ji konzumovat buď syrovou, nebo tepelně upravenou. Syrová se hodí do zeleninových šťáv, zeleninových salátů. (Jako prevence nemocí se doporučuje 1 - 2x týdně sklenice šťávy z červené řepy.). Tepelně ji můžete zpracovat např. jako polévku, karbenátky, boršč, eintopf, nebo jako přílohu k pokrmům.
  • Je důležité upozornit na to, že po konzumaci řepy budete mít nejspíš moč i stolici obarvenou do sytě červena. Nelekejte se! Je to způsobeno barvivem, která řepa obsahuje! Červeně zabarvená moč je spíše známkou správné funkčnosti ledvin a střev! :-)
  • Pokud budete s řepou pracovat, tak ji loupejte nejlépe ve dřezu, protože opravdu hodně barví! A pokud nechcete, aby Vám řepa ztmavla, pokapejte ji citronem. :-)
  • Řepa je dobrá i pro detoxikaci. Na stránkách Vaříme zdravě píší: "Při samotné dietě s červenou řepou se mohou vyvolat reakce jako jsou migrény, pálení či příznaky rýmy apod. Je to jen projev očisty organizmu. Samotnou dietou zde míním, že se „vrhnete“ :-) jen na šťávy z řepy, vařenou řepu v podobě kaší či studenou jako saláty, a k tomu třeba jen přílohu vařenou rýži a nejíte nic jiného…To je sice velice dobrá detoxikace, ale může při zanešeném organizmu vyvolat očistné stavy, které jsou pak doprovázeny zmíněnými reakcemi našeho těla."
Tak co? Projdete i příště kolem červené řepy bez povšimnutí?

Typy na recepty:
Pečená řepa s ricottou na stránkách dulce de leche.
Pomazánka z červené řepy na stránkách Recepty z Indie.
Pečená řepa na stránkách dolcevita.
Karbenátky z červené řepy na mých stránkách o vaření.

Zdroje:
www.varimezdrave.cz
www.bioslunecnice.cz
www.fifty-fifty.cz
www.wikipedia.cz
kniha Makrobiotika pro každý den

Komentáře

  1. UŽ NIKDY NEVYNECHÁM PŘÍLEŽITOST SI ŘEPU DÁT! To je fakt mazec, takový elixír života :):) Děkuju za tip!

    OdpovědětVymazat
  2. Červenou řepu mám moc ráda, ale jím ji hlavně tedy zavařovanou. Čerstvou neumím nijak dobře upravit. Asi se budu muset podívat po těch receptech a něo vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  3. Červenú repu s dcérou milujeme. Uvaríme si ju, nakrájame a jeme. Alebo ju uvarenú pokvapkáme olivovým olejom, pridáme čerstvý rozmarím, tymián a zapečieme. Nedávno som ju pre seba zapekala s bryndzou, lahôdka. A skvelé je, že ju netreba vôbec soliť!

    OdpovědětVymazat
  4. já ji teda snesu jen jako čerstvou šťávu nebo zavařenou... jinak ji moc nemusím :D

    OdpovědětVymazat
  5. no mi zmanzelem jime syrovou takze ji davame prilohu k jidlu a ja stoho dela studeny salt nastrouham repu dam ta3 strouzky cesneku taky nastrouham a dam 2 lzice majolky super akor kdyz je vic studenejsi

    OdpovědětVymazat
  6. Já jsem ji začal jíst nedávno asi pred 2 týdnya jim ji skoro pořád. Sama si vymýšlím saláty a pokrmy z ni a pořád mi chutná. A jinak super článek. Je to poučné.

    OdpovědětVymazat
  7. Jsem rada, kdyz mohu darovat krev. To vzdy pred odberem vypiji jednu davku stavy z DM. Pak mam vyssi FE, coz je pro odber krve nutne.

    Jinak velmi dobry recept: Varene brambory s maslem a koprem a k tomu varenou cervenou redkev s krenem.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky