Chřest

Chřestová sezona je v plném proudu. Máte rádi chřest? Chřest je podle mého jednou z superpotravin.
Má vše co vyžaduje každý, kdo jí zdravě.
Zdroj: ireceptar.cz
 

U nás jsou dostupné pouze 2 typy chřestu - zelený a bílý. Jde to ten samý druh akorát jiný způsob růstu - zelený roste bez přikrytí a pomocí sluníčka a fotosyntézy dosahuje zelené barvy a jiné chuti - je lehce nahořklý, chuťově výrazný. Druhým typem je chřest bílý, který roste bez přístupu slunečního světla, jeho chuť je lehce nasládlá a velmi jemná. Pokud začínáte s chřestem, určitě sáhněte po chuťově jemnějším bílém chřestu.
Mezi ještě známé druhy chřestu, které jsou v Evropě dostupné patří chřest fialový, ale na ten jsem narazila zatím jev v Makru. 

Já si chřest zamilovala hned napoprvé a každoročně se teď těším na polovinu dubna, kdy se v obchodech začne objevovat chřest. Určitě nekupujte jiný než český či slovenský nebo rakouský, jen tak máte jistotu, že chřest bude opravdu čerstvý.

Chřest je typickou sezonní zeleninou, odborníci a gurmeti jej označují za posli jara.

Chřest je označován za přírodní elixír mládí. Obsahuje velké množství betakarotenu, vitamín A (zrak, kůže), vitaminy skupiny B (B1 thiamin, B2 riboflavin, B6 pyridoxin, B3 niacin, B5 kyselina pantotenová, B9 kyselina listová (zvlášť důležitá pro těhotné), dále obsahuje vitamín C, vitamín E a vitamín H (biotin).

Dále obsahuje i velké zastoupení stopových prvků jako např. sodík, jód, železo, draslík, zinek a fosfor.



Už jsem zmiňovala, že je chřest pokládán za elixír mládí. Zdravotních účinků má ale mnohem více. Je považován za výborné přírodn afrodiziakum, je výborný na oběhovou soustavu (nejen na krvetvorbu, ale i na správnou funkci srdce a cév), zlepšuje zásobování těla kyslíkem.

Jelikož chřest obsahuje správný poměr betakarotenu, vitamínu A a zinku, je výborným doktorem pro naši kůži, vlasy, nehty.

Kyselina listová je důležitá pro správnou hormonální vyváženost těla a pro správnou funkci hormonální soustavy, ale také je důležitá pro správnou funkci mozku a mimojiné i pro naši paměť a soustředění.


Chřest má vysoký obsah vlákniny a proto je velice vhodný pro lidi s různými onemocněními trávicího traktu.

 Chřest dokáže odplavovat z těla usazeniny a proto jeho účinky ocení i lidé, kteří trpí cukrovkou, ekzémy, lupénkou a jinými kožními problémy.



Na větší množství konzumace chřestu by si měli dát pozor lidé trpící dnou, protože purin obsažený v chřestu působí jako kyselina a proto není vhodný pro lidi s překyseleným organismem.

Recepty na chřestové dobrůtky najdete např. TADYTADY nebo taky TADY







Rady a tipy pro přípravu. Kupujte vždy jen čerstvý chřest. Čerstvý chřest nesmrdí! Čerstvý chřest není dřevnatý.
Zelený chřest stačí oloupat spodní polovinu, bílý chřest se loupe celý!
Vaří se v osolené vodě zhruba 15 minut. Nejlepší je chřest svázat provázkem.
Bílý chřest po uvaření opláchněte studenou vodou, aby Vám nezčernaly hlavičky.

Komentáře

  1. Už dlouho ho chci zkusit, ale bohužel je na mě všude až moc drahý. Ale třeba bude teďkom někdy v akci, když už je jeho sezóna :)

    OdpovědětVymazat
  2. Není zas tak drahý.... Kupuji bio chřest např. v Albertu jej mají za 60Kč... což si myslím, že není zas tak moc... A když si budeš vařit jen pro sebe, tak ti to vyjde minimálně na 2 jídla ;-) ale určo ho vyzkoušej. Je důležité ho hodně dobře oloupat a odkrojit tak 2 cm od spodku... tím se zbavíš dřevnatých konců a vlákínek, které jsou ve slupce... ;-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky