Snídaňové polentové placičky

Vhodné pro:
Vegetarian
Vegan
Intolerance laktózy
Bezlepkové (bezlepkářům doporučuji nahradit polentu kukuřičnou krupici– účel to splní tak jako tak )

Patříte mezi milovníky sladkých snídaní? Už vás omrzely lívance, palačinky, kaše, mussli či ovocné saláty? Rádi byste zkusili něco nového, ale ne moc pracného? Vyzkoušejte polentové placičky, které Vám zajisté zachutnají a budou bavit i děti. A to nejen tvarem…

Na jednoduché snídaňové polentové placičky budete potřebovat:
Základ:
100g instantní polenty (bezlepková verze: kukuřičná krupice)
180 ml rostlinného mléka
Teď záleží zda chcete sladkou či slanou verzi:¨
Sladká:
2 lžíce třtinového cukru
Slaná:
velká špetka soli

Postup je jednoduchý. V hrnci zahřejte mléko k varu, poté vsypte polentu (s cukrem nebo solí) a rychle míchejte. Po chvíli začne polenta houstnout, povařte zhruba 2 minuty a poté polentovou směs rozetřete na plech vyložený pečícím papírem a nechte ztuhnout. Jakmile směs ztuhne, vykrajujte z ní libovolné tvary, které smažte na trošce oleje dokřupava. 
Na sladko servírujte např. s kaštanovým pyré, s javorovým sirupem a mandlemi nebo se švestkovým sirupem a mákem.
V případě, že chcete placičky ještě vylepšit, můžete je před smažením obalit např. v kokosu, v mletých oříšcích a jiném.
Na slano servírujte např. se strouhaným veganline sýrem, s olivami či sušenými rajčaty a tak dále. Výborná volba: zatuhlou polentu nakrájejte na kostičky a opečte dokřupava. Jakmile bude polenta křupavá, tak přimíchejte vejce (vegetarian) nebo pikantní hrašku rozmíchanou ve vodě (vegan). 

Dobrou chuťJ

Při přípravě těchto placiček jsem testovala výborné kaštanové pyré z gurmánského obchodu, které můžete zakoupit ZDE. Oceňuji výraznou kaštanovou chuť, která je čistá, přírodní, bez zbytečných přísad. K vánoční atmosféře jako stvořené! Nejen Angličané a Američané, ale rovněž i my Češi, si můžeme v období Vánoc pochutnat na jedlých kaštanech.

Kaštanové pyré doporučuji zejména na sladké využití – do pohárů, na polití lívanců, palačinek, do těstovinových nákypů a jiných pokrmů. 


Marmeláda z kaštanů je vynikající k palačinkám, sušenkám či jako ingredience při přípravě omáček. Není uměle doslazována cukrem, sladkosti se dosahuje přidáním přírodního sirupu z agáve. Kaštany mají vynikající nutriční hodnoty bohaté na glycidy - výborné pro sportovce. Jejich tuky jsou tvořeny ze 2/3 nenasycenými mastnými kyselinami, které jsou doporučovány při prevenci chorob kardiovaskulárního systému. Jsou bohaté na kalcium, železo a draslík, který pomáhá v boji proti stresu a únavě. Obsahují velké množství oligo-prvků, důležitých pro vlasy a pleť

Zdroj: edelikatesy.cz

Komentáře

  1. Vypadá to moc dobře, obzvlášť s tím kaštanovým pyré, mňam :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to moc hezky a je to poměrně málo pracné, takže to určitě někdy vyzkouším, až si pořídím polentu. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky