Ořechová a semínková másla od BIODENu

Poslední dobou, jako by se strhla lavina s ořechovými a semínkovými másly. Zejména mezi vegany, vegetariány a sportovci narážím čím dál častěji na zdravou závislost. A přitom to začalo tak nevinně... Viníkem je arašídové máslo, pochoutka, která k nám přišla z USA. To jste si buď zamilovali a jedli po tunách, nebo naopak. Já jsem patřila ze začátku k té druhé skupině - burákové máslo mi nechutnalo. Podotýkám, že ani arašídy nejsou moji favorité, tak jsem to nijak dál neřešila.
Později jsem se ale čím dál častěji setkávala s pozitivními ohlasy na arašídová másla (zejména ta kvalitnější, v bio kvalitě a často dražší), postupně k nim přibývaly nové a nové druhy. V současné době najdete na trhu snad jakékoliv máslo, nejen ořechové, ale rovněž semínkové - mandlové, vlašské, dýňové, z meruňkových jader, sezamové (tahini), konopné, slunečnicové, lískooříškové, kešu a mnohá další.

Moje zamilovanost začala v momentě, kdy mi kolegyně dala v práci ochutnat křupavé arašídové máslo (crunchy). Ta chuť, to bylo něco tak jiného oproti těm dřívěji ochutnaným obyčejným arašídovým máslům, že jsem se rozhodla dát jim druhou šanci. A začala jsem ochutnávat. Mezi mé nejoblíbenější patří kousky z webu BIODEN a to konkrétně značky Meridian a Sun and seed - máslo z vlašských ořechů v RAW kvalitě, arašídové crunchy máslo a mandlové máslo.
Máslo z vlašských ořechů v RAW kvalitě jsem již stihla vyzkoušet i při pečení vánočního cukroví - jako součást náplně do zdravějších košíčků. Ale jinak je konzumuji především v kaších, kde mi dělá problém dát do misky jen jednu polévkovou lžíci :-). To si pak dělám superkombo, kdy si uvařím ovesnou kaši, přidám lžíci másla z vlašáků, zasypu to nasekanými domácími vlašáky, pokapu olejem z vlašských ořechů a k tomu přidám ještě naklíčenou pohanku, chia semínka, lněná semínka a sezam. Jo a taky nějaké to ovoce :-). No a co... jsou přeci vánoce, ne? :oD
A proč vůbec konzumovat máslo z vlašských ořechů? V čem jsou vlašské ořechy tak prospěšné?

  • jde o lokální potravinu! Je proto pro nás mnohem vhodnější než kešu, pistácie a další "exotické" ořechy :-) .
  • vlašské ořechy jsou vynikajícím zdrojem omega 3 mastných kyselin. Hrstka ořechů pokryje denní potřebu.
  • Pokud prý budete jíst hrst ořechů alespoň 4x týdně, snížíte tím o 40% riziko srdečně-cévní příhody.
  • Vlašské ořechy snižují cholesterol.
  • Posilují vlasy, kůži, nehty.
  • Obsahují melatonin, který navozuje klidný spánek. Proto, nemůžete-li spát, dejte si před spaním pár oříšků a budete spát jako miminko :-).
  • Obsahuje arginin, který zlepšuje pružnost tepen a právě arginin se přidává do afrodiziakálních prostředků pro muže :-).
  • Vlašské ořechy jsou ideální výživou pro mozek, jak už sám tvar vlašského ořechu naopovídá... Zlepšují paměť, soustředění.
  • Podporují imunitu, což má na svědomí kyselina ellagová. 
  • Jsou výborným zdrojem manganu, mědi, kyseliny listové, železa, zinku, selenu, hořčíku, draslíku.
  • Obsahují vitamíny E, B1, B6, vlákninu a spousty antioxidantů.

A jak vlašské ořechy správně uskladnit? Nejlepší je, pokud si ořechy sami nasbíráte. Necháte je i ve skořápce v tenké vrstvě v bedýnkách (nejlépe na sluníčku) proschnout. Třeba i týden. Poté ořechy vyloupejte a nechte usušit v sušičce na ovoce. Všechny škaredé kousky vyházejte. Uskladněte v hadrovém pytlíku ve vzdušném a suchém místě. Pozor ořechy mají rádi potravinoví moli!
Vyloupané ořechy vám vydrží až půl roku. Nevyloupané až rok. Dobré je i vlašáky zamrazit nebo je sterilovat ve sklenicích, ale s tím nemám zkušenosti, doma je většinou brzy sníme. Letos jsme naloupali asi 6 kg ořechů a už máme přes 2 kg snězené :-).

Mandlové máslo je senzační pochoutkou a v případě, kdy zakoupíte máslo z loupaných mandlí, tak jim můžete dochucovat dětské příkrmy již od samého začátku. Mléko z mandlí má podobný obsah živin jako kravské mléko a je proto dobrou alternativou pro děti, které nemohou přijímat (z jakýchkoliv důvodů) mateřské mléko. Co je u mandlí důležité je to, že mandle jsou jediné ořechy, které jsou zásadotvorné! 
  • mandle jsou výborným zdrojem vápníku, hořčíku a manganu. Dále obsahují draslík, selen, železo,... Co se týče obsahu vápníku, tak mandle obsahují mnohem více vápníku než např. mléko. 
  • Patří k nejlepším zdrojům vitamínu E. 
  • bílkoviny z mandlí jsou dobře stravitelné. 
  • mají protirakovinové účinky. Jsou řazeny mezi superpotraviny. 
  • Snižují glykemický index.
  • Zlepšují kvalitu nehtů, kůže, vlasů a zubů.
  • Jsou výborné jako prostředek pro zlepšení tvorby mléka u kojících žen!
  • Celkově mají blahodárný vliv na nervovou soustavu.
Mandle se nejčastěji dají koupit ve dvou tipech a to kalifornské mandle, které jsou menší a chuťově výraznější. A mandle španělské, které jsou mnohem větší, jemnější a chutnější. Já osobně volím raději španělské, i přesto, že jsou podstatně dražší. 

Arašídové křupavé máslo u nás doma nahradilo máslo. Dlouho jsem nemohla najít nic, co by se dalo mazat na chleba, až jsem objevila toto křupavé arašídové máslo. Můj muž ho naprosto miluje. 
U arašídů je ale třeba mít na paměti, že i přes skvělou výživovou hodnotu patří k nejnáchylnějším "ořechům (řadí se mezi ořechy, ale jde o luštěninu)" na plísně, proto bychom je neměli konzumovat tepelně neupravené. Ideální je koupit si klidně nepražené v BIO kvalitě a doma si vždy na sucho na pánvi oříšky opéci. 
Kromě náchylnosti na plísně patří arašídy k poměrně častým alergenům a proto bychom buráky neměli podávat návštěvám a cizím dětem, pokud si nejsme jisti, že na arašídy nejsou alergičtí.
A na co vše se dají arašídy použít? Dokážete si představit kung pao bez arašídů? Nebo co třeba arašídové cookies? Pancakes s arašídovým máslem a borůvkovou marmeládou zakápnuté javorovým sirupem? Mňam... 
Jak poznáte kvalitní arašídové máslo? Bude mít na povrchu oddělenou vrstvu oleje a ideálně nebude mít žádné jiné příměsy a bude testováno na obsah alfatoxinů.
A proč si občas arašídy nedopřát, když obsahují: 
  • vápník, hořčík
  • posilují nervovou soustavu 
  • chrání zuby před zubním kazem
  • podporují krvetvorbu
  • podporují laktaci
  • jsou výbornou prevencí srdečně-cévních onemocnění 

Od firmy BIODEN jsem rovněž měla možnost ochutnat naklíčenou pohanku. Pohanka je starodávná, dnes možná dosti opomíjená česká surovina, která by měla mít pevné místo v jídelníčku nás všech. Hlavně v zimě, protože má zahřívací efekt. Nedoporučuje se akorát nejmladším dětem, neboť zahleňuje. 
A proč jíst pohanku?
  • posiluje imunitu
  • má vynikající vliv na trávení
  • obsahuje vzácný rutin, který zpevňuje cévy a proto se hodí pro všechny jako výtečná prevence cévních onemocnění, ale také jako doplněk při rekonvalescenci po již prodělané cévní příhodě, při křečových žilách či hemeroidech. Ideální je kombinovat s vitamínem C, který zlepšuje vstřebatelnost rutinu.
  • obsahuje cholin, který pomáhá regenerovat jaterní buňky.
  • může snižovat riziko vzniku diabetu, protože snižuje hladinu krevního cukru.
  • reguluje krevní srážlivost a obsah cholesterolu
  • pro ženy, které mají silnou a dlouhou menstruaci. 
Já osobně miluji pohankovou kaši, z pohankové mouky často peču moučníky či připravuji palačinky - ať už na sladko či na slano, mám ji ráda i jako přílohu místo rýže, pohanková lámanka se dá použít jako zavářka do polévek, do karbanátků, ...

Ještě pár slov k firmě BIODEN. Kromě výše zmíněných ořechových a semínkových másel, naklíčených obilovin prodávají i chia semínka, proteiny v prášku pro vegany, francouzskou bio kosmetiku a mnoho dalšího. 
Za zmínku jistě stojí postoj k palmovému oleji, kdy mu říkají razantní ne a podporují firmu Meridian, která přestala používat při výrobě palmový olej a podporuje záchranu orangutanů a dalších tvorů, kteří nejvíce trpí palmovým průmyslem. Více si o jejich projektu můžete přečíst ZDE.

Komentáře

Oblíbené příspěvky