17/52: Jáhlovo-květákové placky s dresingem

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian
Intolerance laktózy
Bezlepkové (použít bezlepkové vločky na zahuštění)

Ano, nějak nestíhám přidávat recepty do roční výzvy, tak snad mi odpustíte, že je přidávám zpětně. Ale slibuji, že jich za rok 2015 opravdu bude 52! Čestný pionýrský! :-)
Dneska jeden zdravější recept, který se dá upravit i pro bezlepkáře. Recept díky kterému do sebe dostanete květák. Já ho moc nemusím, ale v této podobě je úžasný....

Suroviny:

Placky (zhruba 10 větších placek):
1 hrnek jáhel v suchém stavu
1/2 uvařeného květáku
1/2 hrnku podrcených vloček (bezlepkáři použijí např. jáhelné, pohankové, ....)
1 lžíce koření na kuře od Sonnentoru (obsahuje: papriku, rozmarýn, tamián, česnek, citronovou trávu, sůl, koriandr a pepř)
gel ze 2 lžic lněného semínka a 6ti lžic vody
majoránka
1 červená cibule
dle potřeby sůl

kukuřičná strouhanka na obalení (a případné zahuštění)

Dresing:
1 malý Sojade jogurt natural
sůl
pepř
1 stroužek česneku
čerstvé bylinky (bazalka, tymián, oregáno)

Nejprve si uvařte jáhly v poměru 2 díly vody na 1 díl jáhel a nechte vychladnout. Já vařím květák tak, že ho prostě nakrájím na kostky a hodím na vařící se jáhly. Ale klidně si jej uvařte zvlášť :-). DO vychladlé směsi jáhel a květáku vmíchejte podrcené vločky, koření, gel ze lněného semínky a nadrobno pokrájenou cibuli. Směs nechte alespoň hodinu uležet. Případně, kdyby se Vám konzistence zdála moc tekutá, přidejte ještě vločky nebo kukuřičnou strouhanku. Následně stačí tvarovat placičky, které obalte v kukuřičné strouhance a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte při 200°C do zezlátnutí strouhanky, zhruba 25 minut.

Upozorňuji, že placky jsou lepší studené než teplé, protože teplé jáhly se celkem drolí a je celkem problém je slušně naservírovat :-). Zato jakmile placky vychladnou, dostanete perfektní hamburgerové placky.

A návod na dresing snad netřeba... Smíchejte jogurt s prolisovaným česnekem, solí, pepřem a bylinkami.

U nás jsme placky servírovali jen tak s okurkovým salátem.

Dobrou chuť!

Tip: Nebojte se, že Vám placičky zbudou. Pokud ano, tak je skvěle upotřebíte do sendviče na svačinu druhý den. Stačí jen rozkrojit housku, potřít hořčicí, přidat placku, rajče, kousek salátu, přiklopit a je to :-). Mňam.

Pozn. Z této dávky uděláte zhruba tak 4 porce. Placky jsou hodně lehké a snadno stravitelné :-).

Komentáře

Oblíbené příspěvky