Čokoládový RAW dort s višněmi

Vhodné pro:
Vegan
Vegetarian 
Intolerance laktózy
Bezlepkové
Bez cukru
Bez palmového oleje
RAW
Bez sóji

Dlouho jsem chtěla vyzkoušet připravit nějaký RAW dort, protože vždy, když jsem jej někde ochutnávala, byla jsem nadšená. Ale popravdě cena RAW dortů, byť doma udělaných, není zrovna nejlevnější záležitost a tak jsem čekala na nějakou výjimečnou příležitost. Ideální podmínky nastali při narozeninové oslavě mojí holčičky a tak jsem se do dortu pustila.
Podmínky byly jasné - bez kokosového tuku a cokoli s kokosem. Nakonec jsem se inspirovala vícero dorty a výsledek byl tím nejlepším, co jsem kdy ochutnala. Rázem se z dortu stal ten nejlepší dort všech dob.
A taky jsem chtěla pořádně otestovat svůj mixér Optimum 9400, který přípravu zvládl na jedničku. O mixéru si můžete přečíst ZDE a případně máte i možnost uplatnit slevu při koupi nového :-).
Nyní ale již k samotnému dortu.
Korpus:

200 g vlašských ořechů
100 g moruší (namočit alespoň na 2 hodiny)
50 g mochyně/physallis (namočit alespoň na 2 hodiny)
2 lžíce kakaa

Krém:
400 g kešu (namočit alespoň na 2 hodiny)
200 g datlí (namočit alespoň na 2 hodiny)
3 lžíce kakaa
100 g kakaového másla (rozpustit)

Na ozdobení:
250 g višní
50 g RAW hořké čokolády

Nejprve si dopředu namočte moruši, mochyni, kešu a datle.
Jedinou věc, kterou jsem u RAW dortu porušila bylo to, že jsem opražila vlašské ořechy. I když mám domácí, tak se bojím plísní a tak jsem je dala na 5 minut na 180°C do trouby opéct.
Následně jsem rozmixovala vlašáky na jemno a nasypala do mísy. Poté jsem rozmixovala moruše s mochyní a kakaem. Vznikne taková hustá, lepivá marmeláda, kterou jsem ručně propracovala s pomixovanými vlašáky. Výsledkem je lehce lepivá hmota, kterou jsem namačkala do pečícím papírem vyložené dortové formy o průměru 20 cm.
Na krém jsem scedila kešu i datle a nasypala do mixéru, přidala jsem kakao, rozpuštěné kakaové máslo a rozmixovala jsem na jemný krém. Krém jsem navrstvila na korpus a dala jsem přes noc do lednice ztuhnout.
Před servírováním jsem dort vydělala z formy, posypala višněmi a polila v horké vodě rozehřátou čokoládou.

Dort testovali gratulanti a všichni, i když patří většina z nich mezi odpůrce zdravé stravy a třeba moji rodiče odmítají i veganství a nepřijde jim tento směr normální, si dort vychvalovali a podle některých to byla "špica" nebo "absolutní top".

Já osobně jsem snědla několik kousků a takhle si představuji nebe nebo taky foodporn :-). No ale dost bylo slov, vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám dort chutnal.

A jak vyšel dort cenově? Měla jsem domácí vlašské ořechy, ale podívala jsem se na ceny a tak jsem započítala i je. Dort vyšel na cca 600 Kč a to sami uznejte, není nejlevnější záležitost. Ale pro nějakou výjimečnou příležitost proč ne... :-) Mimochodem kupovala jsem i višně, protože ty naše ještě nejsou zralé a ty například stály 75 Kč, taky se dá pár korun ušetřit, pokud nebudete trvat na RAW kvalitě, ale vystačíte si s obyčejnými kešu, kakaem, ... :-). Ale moc ne, ceny ořechů jsou teď šíleně vysoko. Bohužel. Ale pokud máte tip na levnější a kvalitní varianty, budu ráda, když je napíšete do komentářů.
Snad vás cena neodradila, ale mě vždy zajímala cena domácích RAW dortů, tak třeba toho někdo využije.
Jinak ještě jsem dala k surovinám odkazy na kakaové máslo, kakao, sušené ovoce a ořechy, kde jsem nakupovala já. Jsou výborné kvality a cena je velice přijatelná.

Hezký den

Komentáře

Oblíbené příspěvky