Pečení pro vegany - recenze

V lednu jsem pro vás měla recenzi na publikaci Vaření pro vegany, která sklidila nečekaný úspěch a ani se nedivím. Nyní nakladatelství IKAR přichází s pokračováním, které nadchne zejména milovníky pečení. Knihu Pečení pro vegany má opět na svědomí Nicole Just, která je nejen skvělá kuchařka, ale jak zajisté zjistíte i pekařka a cukrářka. Pokud si mám od Němců převzít jednu jedinou věc, tak je to jejich nadšení pro veganství. Nadšení je patrné i z této knihy.

Kniha je zpracována naprosto totožně s první publikací Vaření pro vegany, proto pokud se vám líbila hravost a design, tak budete spokojení i tentokrát. Mně osobně se tento styl líbí moc. I to, že fotky jsou takové normální, nejsou extrémně přezdobené, vyumělkované. Jsou velmi minimalistické a často mám z fotek pocit, jako by daný koláč byl focený u mě v kuchyni (akorát lepším fotografem :D ), což u mě vyvolává silnější pouto ke kuchařce.

Kniha je rozčleněna do pěti kapitol. V první kapitole autorka seznamuje čtenáře s veganským pečením. Najdete zde plno rad a tipů, jak snadno zvládnout pečení bez vajec a mléčných výrobků. Kromě toho zde najdete i záladní recept na veganský bílek (a není to ten cizrnový ;-) ) a na veganskou šlehačku. Mňam.
Druhou kapitolou začínají již samotné recepty. "Sladké prohřešky, pečení v malém kabátku" jsou plné maličkostí, se kterými ale sklidíte obrovský úspěch. Ať už se jedná o muffiny, brownies, sušenky, koblihy , větrníky či cronuty (donuty, nevím jaký je mezi nimi rozdíl, ale vypadají stejně i se stejně dělají).
Třetí kapitola "Konečně pauza na kávu! Moučníky pro každý den" je plná tradičních koláčů a moučníků jako stvořených k nedělní kávě. Mramorová bábovka, kynutá vánočka (copy), koláč se švestkami a hroznami či hruškový tarte tatin ve veganské verzi? Žádný problém a rozdíl nepoznáte.
Ve čtvrté kapitole "Extra lahodné - pro výjimečné okamžiky" najdete ony zákusky a dezerty, které se nepečou denně, ale jen při zvláštních příležitostech. Můžete například narozeniny oslavit piškotovým dortem s ovocem či "tvarohovým dortem. Pro mě osobně největším objevem je veganský lemon curd cake a pralinkový minidort.
Poslední kapitola je věnována slanému pečení a tak si můžete vyzkoušet veganský chléb, který budete chtít péct denně, párty BBQ chléb (na který brzy najdete recept i zde na blogu), rohlíky, chlebové placky, pizzu, různé quiche či větrníky s uzeným tofu.
 Osobně jsem zatím vyzkoušela jen koláč z červené řepy s křenem a musím říct, že se jedná o opravdovou lahůdku. Chystám se na BBQ chléb a odpalované těsto.... S kuchařkou rozhodně nekončím... :-)


Knihu doporučuji všem, kteří mají zájem o čistě rostlinné pečení. Tato kuchařka je důkazem, že cokoliv se dá udělat i ve veganské verzi. Myslím si, že jste narazili na výborný vánoční dárek pro blízkého vegana či veganku :-). Knihu můžete nakoupit ZDE.

Krásný večer

Komentáře

  1. Leni jak je to s tukem v receptech, jaký autorka používá? :) Kuchařka vypadá vážně skvěle!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj Teri, používá "rostlinný tuk" občas olej.... ale tak je to Němka a Němci mají celkem větší výběr veg produktů... myslím, že už je dostupná i u nás Sojola, bez palmáče ;-), která je prý skvělá na pečení ;-)

      Vymazat
  2. A co mouky, prosím? Najdu tam inspiraci i na pečení bez lepku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. omlouvám se za pozdní odpověď, bezlepkových receptů je tam minimum...

      Vymazat
  3. Taky bych se poptala na ten lepek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. omlouvám se za pozdní odpověď, bezlepkových receptů je tam minimum...

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky