čtvrtek 25. května 2017

Veganem chutně, levně, výživně 4 - Lokální vegan

O tom, že je lokální veganství tou nejekologičtější variantou veganství zřejmě není pochyb. V prvním díle byla zmínka o lokálním veganství a nyní bych chtěla toto téma rozvést trochu podrobněji.

Nejvíce mě pobaví věta, že vegani zatěžují planetu více než masožrouti, protože jí jen samá avokáda, banány a další plodiny dovezené přes celou planetu. Ano, i veganská strava může být ekologicky zatěžující, když budete jíst převážně dovozové potraviny, ale znám spoustu veganů a většina z nich dbá i na ekologický dopad svého stravování a tak povětšinou exotické potraviny zařazují výjimečně.

Celý rok je možné v České republice jíst pestře a lokálně. A navíc i dost ušetříte, protože české jahody v červnu jsou levnější než španělské jahody v prosinci atd.

Co tedy během roku jíst?

Dostupnost obilovin a luštěnin je téměř bezproblémová a proto není potřeba se nijak zvlášť omezovat a vybírat. Osobně jsem přidala typy, které obiloviny a luštěniny se nejvíce hodí pro dané období, ale zařazení do jídelníčku je na vás.


Jaro - nejvhodnější období pro regeneraci a očistu
Ovoce - rebarbora, jahody, lesní jahody
Zelenina - jarní cibulka, saláty, chřest, jarní karotka, ředkvičky, pažitka, petržel, řeřicha, divoké bylinky (kopřiva, bršlice, pampeliška, řebříček, ptačinec, sedmikrásky, medvědí česnek), pickles z uskladněné podzimní zeleniny (zelí, mrkev, cibule plus jarní ředkve apod)
Ořechy/semínka - vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle (Hrušovany u Brna), slunečnice, len, konopí, dýňová semínka
Obiloviny - kroupy, špalda, žito
Luštěniny - hnědá čočka, zelená čočka, červená čočka, cizrna, hrách, velké druhy fazolí
Ostatní - smrkové výhonky (na sirup), bezové květy (sirup, smažené v těstíčku z hrašky,...), lipové květy (sirup), pampeliškový med

Léto
Ovoce - třešně, višně, maliny (červené, žluté), rybíz (červený, černý, bílý), josta, nektarinky, broskve, meruňky, letní jablka, borůvky, arónie, moruše (bílá, černá), ostružiny, lesní ovoce, meloun
Zelenina - libeček, majoránky, tymián, bazalka, oregáno, yzop, petrželka, rajčata, cukety, hrášek, saláty, papriky, zelené fazolky, patizony, ředkve, kedlubny, okurky, mangold, špenát, vodnice, květák, divoké byliny (květy: lichořeřišnice, hluchavka, kopretina, mateřídouška, jetel, merlík, chrpa,...), pozdní léto dýně
Ořechy/semínka - vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle (Hrušovany u Brna), slunečnice, len, konopí, dýňová semínka
Obiloviny - jáhly, kukuřice, těstoviny, kroupy
Luštěniny - tofu, červená čočka, tempeh,
Ostatní - bezová šťáva (z bobulek), kvašené okurky :-), zavařujeme a mrazíme ovoce na zimu :-)

Podzim
Ovoce - jablka, hrušky, švestky, ryngle, ostružiny, trnky, šípky
Zelenina - brambory, zelí, květák, dýně, brokolice, kapusta, černá ředkev, tuřín, mrkev, petržel, celer, červená řepa, kapusta, růžičková kapusta, pórek
Ořechy/semínka - vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle (Hrušovany u Brna), slunečnice, len, konopí, dýňová semínka
Obiloviny - jáhly, pšenice
Luštěniny - bílá fazole
Ostatní - naložit kysané zelí, uvařit povidla, nasušit jablka/hrušky/ švestky

Zima
Ovoce - uskladněná jablka, hrušky, křížaly, mražené letní ovoce
Zelenina - tuřín, kysané zelí, mrkev, petržel, celer, červená řepa, dýně, kapusta, růžičková kapusta, brokolice, čekanka, brambory, řeřicha, vojtěška,
Ořechy/semínka - Ořechy/semínka - vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle (Hrušovany u Brna), slunečnice, len, konopí, dýňová semínka
Obiloviny - pohanka, oves, jáhly,
Luštěniny - fazole, klíčené luštěniny
Ostatní - zavařované, mražené a sušené ovoce, které jsme si připravili během léta a podzimu :-)

Souhrn obilovin a luštěnin:
Obiloviny: pšenice, špalda, oves, žito, ječmen, ovesné vločky, těstoviny, pohanka, jáhly, amarant, kroupy, kernoto
Luštěniny: čočka (červená, hnědá, zelená), fazole (všech velikostí a barev), hrách, tofu (např. Lunter/Toppo je ze slovenské sóji), tempeh, ...

Určitě jsem na spoustu věcí zapomněla, tak mi je připomeňte, ráda je do článku dopíšu :-).

Jinak hodně českých produktů zakoupíte například u firmy Probio :-).
Ideální je pozjišťovat si, jaké firmy u vás v okolí co pěstují a poté si odebírat přímo od nich. U nás v obci není problém sehnat jakokoliv zeleninu, brambory, v nedaleké vesnici prodávají namletou mouky a celá zrna. Zkrátka nespoléhat na Albert, Tesco či Lídl, ale sám na sebe a pohledat. Ideální jsou ještě farmářské trhy, kde si jen dejte pozor, často tam prodávají i překupníci, kteří nakoupí ovoce a zeleninu v obchodě a na trzích ji přeprodávají. V Brně na Zelňáku je povinnost každého prodávajícího mít stánek označen tím, odkud ovoce a zelenina pochází :-).

Krásný den

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den