Makrobiotické nedělní vaření - recenze

Dnešní recenze se bude týkat jedné z mých nejoblíbenějších kuchařek, kterou mám léty prověřenou. Nyní vyšla ve čtvrtém, aktualizovaném vydání a tak ji mohu porovnat s druhým vydáním, které mám doma už před 4 roky. Knihu vydalo nakladatelství ANAG a můžete si ji zakoupit například ZDE.

Autorkou knihy je paní D. Lužná, která se o makrobiotiku zabývá již 27 let a mimo této kuchařky vydala ještě knihy Vaříme pro děti podle makrobiotických zásad a nejen pro ně (rovněž doporučuji všem maminkám), Makrobiotický léčebný talíř I. a II. a Makrobiotické dobroty babiček Dáši a Světlany. Všechny autorčiny knihy znám a jsou velmi inspirativní a přínosné i pro ty, kteří makrobiotické kuchyni neholdují, ale mají rádi čistě rostlinnou stravu. Pokud budete mít doma alespoň jednu kuchařku od paní Lužné, naučíte se perfektně vařit luštěniny a obiloviny a rovněž používat i netypické, ale velice zdraví prospěšné potraviny typu kudzu, mořské řasy, miso pasta, umeboshi a další.
Ale nyní už k recenzované knize.

Kniha je takovým odrazovým můstkem k makrobiotickému vaření, které ale není striktní, jako třeba recepty paní Průchové. Autorka se snaží na příkladu neděle, jako svátečního dne v týdnu, ukázat, jak může být makrobiotický jídelníček pestrý a chutný.

Najdete tu 52 ukázkových jídelníčků na každou neděli v roce, rozdělených podle ročních období a tím pádem i podle aktuálně dostupných surovin.
Kromě běžných nedělních jídel zde ale najdete rovněž i jídla na Velikonoce, Štědrý den, Silvestr, tipy na letní grilování, recepty na vánoční makroví (cukroví bez cukru a tuny másla :oD ), slané pohoštění, jak uchovávat a konzervovat zeleninu, ovoce, recepty a tipy na různé pomazánky, záviny, saláty, aspiky, dorty.
Konec knihy je doplněn makrobiotickými tabulkami o energetické kvalitě potravin, složení řas, tabulkami o výživových hodnotách potravin, obrázek skladby talíře a plakát s transformací energií za pomocí pěti elementů. Kniha je doplněna i DVD se základy energetického cvičení DO - IN.

V úvodu knihy rovněž najdete informace o tom, jak makrobioticky vařit a autorka vás seznámí i s méně známými surovinami, tak se nemusíte bát, že byste nevěděli, co která surovina znamená. Pro mě osobně už žádná surovina není neznámá a většinu mám doma pro každodenní či méně časté použití. Například mi v kuchyni zdomácněla miso pasta, řasy, gomasio, hraška, kudzu, kvásek bancha čaj, oříšková másla, pickles, řasa kombu, agar, umeboshi a umeocet.

Recepty jsou rozděleny do pěti kapitol, kdy začínáme zimou, pokračujeme jarem, létem, pozdním létem a podzimem.
Každá kapitola je uvedena informacemi o vaření v daném ročním období doplněná vzorovým jídelníčkem. Sami tak můžete vidět, jak moc se letní jídelníček liší od toho zimního, kdy například v zimě používáme pohanku, pečené pokrmy, omezujeme konzumaci syrové zeleniny atd. a naopak v létě se vyhýbáme pečeným pokrmům (stahují játra) i pohance (která zahřívá) a naopak syrové zeleniny přijímáme nejvíce z celého roku.

Co se týče samotných receptů, tak velmi mnoho pokrmů zařazuji do pravidelného vaření. Například úplně miluji jáhlový krém s oříškovým máslem, jáhlové kuličky s mandlí a kokosem, segedín s tempehem, svíčkovou omáčku, mrkvánky (v knize jako mrkváčky), nebo slané palačinky se zeleninovou směsí a tofu.


Jedinou nevýhodou knihy je to, že nemá moc fotek, což mi ale zrovna u tohoto nevadí.

Pokud porovnám druhé a čtvrté vydání, tak čtvrté je rozhodně moderněji zpracováno a nepůsobí tak nudně, jako druhé vydání, které mi ale zas přišlo ucelenější. A hlavně mám v něm už tisíce poznámek a vím, kde co najdu, v novém vydání je to přeci jen trošku jinak.

Pokud tedy hledáte knihu, jak se naučit vařit zdravěji, jak zařadit do stravy luštěniny a obiloviny, tak abyste si pochutnali, je tato kniha skvělou volbou.

P.S. - 99 % receptů je veganských, mám pocit, že u pár receptů je živočišná potravina - u štědrovečerní večeře kapr a snad ještě v jedné polévce je vývar.

Komentáře

Oblíbené příspěvky