B12

No jo, ale kdyby byla veganská strava plnohodnotná, tak přece není potřeba nic doplňovat, ne? A vy přeci musíte doplňovat B12, takže veganská strava NENÍ přirozená....

Slyšeli jste už někdy takovou (nebo podobnou) větu? Vsadila bych se, že určitě. A jak to tedy s vitamínem B12 je? To se dozvíte v dnešním článku.

V úvodu článku bych jen ráda dodala zamyšlení. Co je v dnešní době přirozené? Je přirozené používat denně mobilní telefony, sedět celé dny v kancelářích, "vyrábět" zvířata jak na běžících pásech a zavírat je na celý krátký život do betonových hal bez přístupu zeleně, slunka? Dnešní doba má do přirozené stravy daleko a i když v minulosti nebyla veganská strava ničím běžným, tak je také důležité si uvědomit, že lidé neměli možnosti a znalosti, které máme my dnes.
Lidé před stovkou, tisícem let neměli supermarkety, kam si mohli zajít a koupit cokoli bez vyvinutí větší námahy, jako my dnes. Chudí lidé, pokud vůbec, jedli maso výjimečně a mnohdy byla jejich strava postavená na občasné konzumaci vajec a mléka (u těch chudých v městech  šlo opravdu o výjimku). A bohatí? Sami víte, že panský stav byl sice spojen s častou konzumací masa a opulentních jídel, ale také s nemocemi typu dna apod., které jsou spojené právě s nadbytkem živočišné stravy.
A co nyní, když je konzumace masa, mléka, vajec tak nezbytná, proč je téměř většina lidí nemocná? Čím to je, když běžná strava obsahuje vše důležité a ta veganská je neplnohodnotná a nedostačující, jak často čtu a slýchám?
Naštěstí mnohé významné světové zdravotnické organizace nemají klapky na očích a vidí prospěšnost čistě rostlinné stravy a schvalují ji jako vhodnou pro všechny věkové kategorie, včetně malých dětí, těhotných, kojících.
Přidám jen vyjádření České pediatrické společnosti z roku 2004, které říká, že

"Extrémně restriktivní diety (makrobiotické a veganské) nelze podle materiálu WHO doporučit v období do konce 2.roku života z důvodů možné proteino-kalorické malnutrice a růstové a psychomotorické retardace. (S tímto naprosto souhlasím a dostatek živočišných bílkovin dostává dítě do 2 let z mateřského mléka, tudíž většina veganek apeluje na kojení do samoodstavu, čímž se tento problém vyřeší.)
Děti mohou být v dobrém nutričním stavu při všech typech vegetariánských diet (lakto-ovo-vegetariánství, lakto-vegetariánství i veganství). 

Obtíže však mohou nastat při eliminaci mléka i vajec, protože je možné, že významně poklesne přísun kalcia a D vitaminu. Při nedostatku masných produktů může být rovněž nedostatečný přívod železa, vitamínu B12, zinku a dalších minerálů. Je-li extrémně nízký kalorický příjem, může docházet k úbytku na váze a růstové retardaci. Adekvátní příjem bílkovin a aminokyselin je možno zajistit z nemasových zdrojů. Obecně lze doporučit kombinaci cereálií (pšenice, rýže) s luštěninami (fazole, sója, hrách), protože kombinace rostlinných aminokyselin vede k vyšší kvalitě aminokyselinové směsi. K zajištění dostatečného množství vitaminu B12 je doporučováno konzumovat potraviny fortifikované tímto vitaminem. Zdrojem kalcia z nemléčné stravy je brokolice a špenát, ale děti, které nekonzumují mléko a mléčné výrobky by měly dostávat suplementaci kalcia a/nebo vitamínu D. "Zdroj

Tudíž, co z tohoto tvrzení vyplývá? Veganská strava je možná, ale je nutné jíst zdravě a vyváženě, neboť u klasické stravy se mnohé nedostatečnosti výživy ztratí, zatímco u špatně sestavené veganské stravy mohou nastat kompilkace rychleji. Proto apeluji na všechny maminky vegánků, aby studovaly, četly, snažily se o co nejpestřejší, nejzdravější stravu plnou luštěnin, celozrnných obilovin, oříšků, semínek, zeleniny, ovoce, kvašených potravin, kvalitních za studena lisovaných olejů, doplněnou o mořskou zeleninu (mořské řasy) a suplementování B12 a v zimních období i vitamínu D. Oba se dají sehnat ve veganských alternativách. 

Nyní stručně k samotnému vitamínu B12. 

K čemu je v těle důležitý?
Nejdůležitější roli hraje ve správné krvetvorbě a funkci nervového systému. 

Jak se projevuje nedostatek B12 v těle?
Chudokrevností, únavou, hubnutím, zhoršenou pamětí, neurologickými potížemi, brněním v končetinách, špatnou svalovou koordinací. 
U dlouhodobého nedostatku může dojít k vážnému a trvalému poškození centrálního nervového systému, kardiovaskulárního systému a v krajních případech až k smrti. 
Proto nikdy! nepodceňujte doplňování vitamínu B12!
Nedostatek lze zjistit pomoci testu holotranskobalaminu a homocysteinu. Běžný test na hladinu B12 je nedostačující. 


Jak zajistit dostatek B12 v těle?
Na veganské stravě KVALITNÍM výživovým doplňkem (orálně nebo injekčně) nebo fortifikovanými potravinami. Není prokázáno, že by v rostlinné stravě byl dostatek B12 ve vstřebatelné formě. Sice některé potraviny B12 obsahují, ale jde o neaktivní analogy, které naše tělo neumí zpracovat. 

Apeluji na všechny! A zejména na rodiče malých veganů. Doplňujte pravidelně a dostatečně vitamín B12! 

Kvalitní výživové doplňky prodává například firma GAEA, která se specializuje výhradně na čistě rostlinné produkty. 


Podrobněji o B12 si můžete přečíst v mém článku ve Vegazínu, který je volně ke stažení ZDE.







Komentáře

  1. Já B12 začala doplňovat právě z toho důvodu, že jsem relativně nedávno přešla na veganství. Byla bych totiž nerada, aby mi něco chybělo. Kromě B12 ale doplňuji i jiné vitamíny a hlavně teda minerály. Na ty by se podle mě zapomínat nemělo. Nejdůležitější je podle mě zinek a vápník. Oba beru pravidelně.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. Pokouším se odpovídat na všechny, jen mi to někdy trvá, tak případně poprosím o shovívavost. :-) Krásný den

Oblíbené příspěvky